Het ene renovatieklusje is het andere niet. Van vloeren leggen tot afbraakwerken en schilderen. We overlopen vijf grote klussen die…
Klaar voor een verbouwing: hoe je dit best aanpakt
Heb je een woning of wil je een woning kopen die aan een renovatie toe is? Dan zie je mogelijk op tegen een zware klus. Met enkele tips en overwegingen kan het meteen een pak haalbaarder. Een globaal plan van aanpak is cruciaal.
Voor je start met de verbouwing moet je weten wat er op constructievlak haalbaar is. Wat wil je zelf veranderen en wat is er tegelijk technisch mogelijk? Kan je aan de slag met bestaande plannen van de huidige woning en het perceel? Heb je het budget bij de hand? Voor alle info en advies over mogelijke kosten – en zeker ook een renovatielening – kan je terecht bij een architect of een bankinstelling. Denk hierbij aan de kosten van een lening, het ereloon van de architect, voorbereidende werken zoals stabiliteit of veiligheid, werken zoals schrijnwerk, ruwbouw, isolatie, bepleistering, en vervanging of installatie van water, riolering of elektriciteit. Allemaal kosten die tegelijk moeten gebeuren, maar langs de andere kant je een renovatie in fases – die jaren kunnen aanslepen – besparen. Heb je een woning met energielabel E of F? Dan ben je hoe dan ook verplicht om deze binnen een termijn van 5 jaar grondig te renoveren naar een label D of gunstiger.
Is de woning bouwtechnisch niet in orde, of is ze energetisch bijzonder moeilijk naar de huidige normen te trekken, dan doe je er beter aan om de woning te slopen. Ook hier kan een expert ter zake helpen bepalen of een verbouwing nog een aanrader is.
Ingrijpend renoveren
Idealiter ga je voor een ingrijpende energetische renovatie (IER): een renovatie waarbij de opwekker voor verwarming of koeling volledig vervangen wordt én minstens driekwart van de buitenschil wordt (na)geïsoleerd. Bovenop de eisen bij een gewone renovatie, streef je bij een IER naar een maximaal E-peil, een minimumaandeel hernieuwbare energie en de installatie van een ventilatiesysteem.
Gezien de hoge investeringen die je als bouwheer moet doen, komt de overheid in deze kost tegemoet met allerhande premies en voordelen.
Hoe meer werken, hoe meer aannemers je zal moeten inschakelen. Elke aannemer heeft zijn expertise. Voor jou zal het vooral een kwestie zijn om de werken op elkaar af te stemmen. Kijk uit naar betrouwbare aannemers (www.constructionquality.be).
Mocht je de volledige renovatieklus niet zien zitten, dan is een sleutelklare renovatie nog een oplossing. Het voordeel is dat je van bij het begin een volledige kostenraming opgemaakt krijgt, waaraan het bedrijf zich houdt.
(kcw – bron: Vlaanderen.be)
Deze artikels kunnen je ook interesseren
Om de energiedoelstellingen te bereiken, is het noodzakelijk dat er nog vele ramen vervangen worden. Mogelijk hoef je niet het…