Een groter ruimtegevoel creëren

Wil je meer openheid creëren in je (aangekochte) woning, dan kan je bestaande ruimtes samenvoegen. Door de juiste tips toe te passen, krijgt elk interieur een groter ruimtegevoel aangemeten. Let wel, hou hierbij altijd rekening met de structuur van het gebouw en ga bij de gemeente na of er geen vergunning nodig is. Het is dan ook geen overbodige luxe om vooraf advies te vragen aan een expert voor je begint met uitbreken.

Laat ruimtes in elkaar overlopen

De beste manier om openheid te creëren, is door ruimtes met elkaar te betrekken: de keuken bij de leefruimte, een vide die over de leefruimte doet heenkijken, of een badruimte bij een slaapkamer.

Haal het licht naar binnen

Het binnentrekken van meer daglicht, zorgt voor een opener gevoel. Een achtergevel met een groot schuifraam erin, een lichtstraat in een bijbouw, …: het levert extra licht en dus meer ruimte op.

Trek binnen door naar buiten

Ook van buitenuit kan je het ruimtegevoel binnen versterken. Leg het aanpalende terras (deels) in dezelfde vloer aan. Zo trek je binnen door naar buiten, of omgekeerd. Vermijd ook grote stukken meubilair die de ruimte helemaal beslaan.

Experimenteer met kleuren

Kleuren geven een effect of een kamer groot of klein, breed of smal en hoog of laag lijkt. Een kleine kamer optisch doen vergroten, kan met een lichte tint. Is de ruimte eerder smal, dan kun je ze breder laten lijken door voor de lange zijmuren een lichtere tint te kiezen, en voor de korte muren een donkere tint. Een kamer doen verhogen, gebeurt ook opnieuw met een lichte tint. Behangpapier met drukke motieven is te vermijden. (kcw/isd)

Deze artikels kunnen je ook interesseren