Eiland of schiereiland in de keuken

Een eilandkeuken lijkt al verschillende jaren niet alleen een trend, maar eerder de norm te zijn. Toch zijn er verschillende redenen om het schiereiland als keuken van naderbij te kijken. Het eiland geeft ruimte, het schiereiland scheidt een ruimte in twee.


Een keukeneiland zorgt ervoor dat je makkelijk kan rondlopen, maar er is natuurlijk ook wel ruimte voor nodig. Het leuke eraan is dat je met je gasten kan aperitieven rondom het eiland. Het is ook de meest natuurlijke opstelling voor een woning met grote ramen, én in een grote keukenruimte.
Een eiland midden in je keuken trekt alle aandacht naar zich toe. Zorg daarom voor effen kastenwanden erachter die rust brengen in de keuken.


Voor een eilandkeuken moet je aandacht schenken aan aansluitingen voor elektriciteit en de dampkap, de toe- en afvoer van water voor de spoelbak en eventueel ook de vaatwasser. Ook voor een kookplaat op het eiland is een elektrische aansluiting nodig, en een oplossing voor de afvoer van de dampkap via een plafondcassette of een vals plafond.

Een schiereiland in diverse vormen

Kies je voor een schiereiland, dan heb je de mogelijkheid om twee ruimten echt van elkaar te scheiden. Een schiereiland kan aangepast worden aan de grootte van de ruimte en kent ook verschillende vormen. Zo kan het vastzitten of net haaks staan op een keukenblok, of kan je er een verlaagde tafel aan vastmaken, om te kunnen aan eten.


Schiereilandkeukens zijn meestal iets praktischer en compacter, en nemen dus minder ruimte in beslag waardoor je meer werk- en opbergruimte overhoudt. Als het schiereiland aan een keukenblok of muur grenst, dan is het handiger om de aansluitingen om te leiden of weg te werken.
Naar budget toe is alles afhankelijk van de materialen die je kiest.

Deze artikels kunnen je ook interesseren