Kiezen tussen een bad of een douche

De badkamer is dé kamer in huis waar iedereen ontspant. Voor de ene is die ontspanning een verkwikkende douche, voor de ander een deugddoend bad. We bekijken samen met jou de mogelijkheden.

Als je er de ruimte voor hebt, kan je ze allebei plaatsen.  Als je dan toch moet kiezen, moet je natuurlijk enkele afwegingen maken.
Een bad is handig als je jonge kinderen in huis hebt, een douche als de kinderen wat ouder zijn. Als je wellness wil ervaren, zal je eerder bij een bad gebaat zijn. Hoeft het baden voor jou niet zo lang te duren, dan volstaat een douche.

Ruimte

Een bad neemt uiteraard meer plaats in dan een douche, hoewel die ook almaar groter worden. Een standaardbad meet 170 x 70 cm of net iets groter, een inloopdouche gaat naar de 120 x 90 cm of ook nog groter.

Een bad is wel praktischer om te integreren gezien je het aan elke wand, of zelfs los van de wand een plaats kan geven. Bij een douche zal je ook meer rekening moeten houden met het kraanwerk: het zal hoger tegen de wand moeten worden opgebouwd, of bij een regendouche tot in het plafond.

Onderhoud

Naar onderhoud toe zijn een bad of douche even onderhoudsvriendelijk, tenminste als ze zo worden afgewerkt. Dat kan met tegels, natuursteen, kurk of parket. Bij een douche zijn grote tegels nog populair. Douchewandpanelen zijn bijzonder handig om af te werken, vooral bij renovatie van een badkamer.

Bad-douchecombinatie

Tot slot resteert er nog de ideale oplossing: een bad-douchecombinatie. Met een badscherm of glazen deur transformeer je jouw bad tot een douche. Zelfs wanneer het bad al geplaatst, is kan er nog een badwand opkomen. (kcw)

Deze artikels kunnen je ook interesseren