Stappenplan voor de verplichte renovatie

De Vlaamse overheid en Europa leggen ons op om tegen 2050 energieneutraal door het leven te gaan. Dat houdt onder meer in dat wanneer je een energieverslindende woning aankoopt, je deze verplicht moet renoveren en binnen de 5 jaar tot een minimum EPC-label D brengen. Hoe behaal je dat label?

Wie sinds 1 januari 2023 de nieuwe eigenaar, opstalhouder of erfpachter wordt van een eengezinswoning of collectief woongebouw, moet minstens een EPC-label D halen binnen de 5 jaar na het verlijden van de authentieke akte.

Dit minimaal EPC-label na overdracht wordt vanaf 2028 aangescherpt tot label C, vanaf 2035 tot label B en vanaf 2040 tot label A. De renovatieverplichting geldt enkel bij een notariële overdracht in volle eigendom, het vestigen van een opstalrecht of erfpacht.

Het mag dan wel een verplichting geworden zijn, renoveren doe je vooral ook in functie van je eigen portemonnee en welzijn. Een goed geïsoleerd en geventileerd gebouw is veel comfortabeler om in te leven, is beter voor het klimaat en bezorgt je een lagere energierekening. Je woning is ook meer waard.

Behoeften in kaart brengen

Een goed renovatieverhaal kan je pas bereiken wanneer je eerst alle behoeften analyseert, rekening houdend met de toekomst. Zo zal een groot deel van de Vlaamse chauffeurs in 2026 in een elektrische wagen rijden. Die behoeft elektriciteit, waar we ons op moeten voorzien.

Eens je een duidelijk beeld hebt van de behoeften, kan je aan de slag met je stappenplan. Eerst moet de buitenschil geïsoleerd worden: het dak, de muren, de vloeren en de ramen. Na het minimaliseren van je energievraag kan je uitkijken naar de technieken zoals een warmtepomp. Deze stuurt bij voorkeur een vloerverwarming op lage temperatuur aan.

Heb je een oude vloer die je niet kan vervangen en is het – bijgevolg – onmogelijk om vloerverwarming te leggen, of heb je oude radiatoren die je wil behouden? Dan kan je ervoor kiezen om de warmtepomp je huidige radiatoren te laten aansturen. Hiervoor is wel een hogere temperatuur en dus een grotere elektriciteitsbehoefte nodig.

Zo komen we bij de investering in zonnepanelen terecht. Leg maximaal je dak vol, ook al lijkt een bepaalde dakzijde minder interessant. Eens we nog meer groene elektriciteit – onder meer voor de elektrische wagen – nodig hebben, komen de zonnepanelen goed van pas.

Budget versus premies

Een renovatietraject met meerdere energiezuinige technieken vraagt om een behoorlijk budget. Het is mogelijk om dit in fases uit te voeren, en bijvoorbeeld de aankoop van een warmtepomp tot later uit te stellen. Het beste idee is om je globale plan al vooraf te kennen.

Wanneer je dergelijke energetische renovatie uitvoert, word je door de overheid aangemoedigd. Zo betaal je slechts 1% registratiebelasting op voorwaarde dat het om je enige eigen woning gaat. Daarnaast krijg je ook de mogelijkheid om voor een maximumbedrag van 60.000 euro een renteloze energielening aan te gaan.

Tot slot kan je ook nog de EPC-labelpremie aanvragen. Die gaat van 2.500 euro tot maximaal 5.000 euro voor een woning en van 2.500 euro tot maximaal 3.750 euro voor een appartement. (kcw)

Meer info: www.vlaanderen.be/veka

 

Deze artikels kunnen je ook interesseren