De mogelijkheden van na-isolatie

Door je woning na te isoleren, bespaar je heel wat energie en meer dan ooit ook in je portemonnee. Daarvoor moet je eerst wel de grootste verliesposten van je buitenschil aanpakken: het dak en de gevel.

Dakisolatie

Idealiter start je eerst bij je dak, de grootste verliespost van je woning. Dakisolatie bij een hellend dak kan langs de binnenzijde met een onderdak, isolatielaag en dampscherm, of langs de buitenzijde in het principe van het sarkingdak. Wanneer je de zolder niet gebruikt, kan je de zoldervloer isoleren. Heb je een plat dak, dan kan je het langs de bovenkant laten isoleren.

Buitenisolatie

Voor de na-isolatie van muren zijn er meerdere opties. De massieve muren van oudere woningen zijn best langs de buitenkant te isoleren. Er is een nieuwe afwerking van de gevel nodig, maar je hoeft geen binnenruimte te verliezen. Fabrikanten passen zich aan de isolatievraag aan om een zo dun mogelijke afwerking voor de gevel te voorzien, nadat je de buitenmuurisolatie uitvoerde.

Spouwmuurisolatie

Wanneer er een spouw van minimaal 5 cm aanwezig is, kan je die laten opvullen of inblazen met isolatie. De eerste spouwmuren dateren van woningen gebouwd vanaf de jaren vijftig. Het grote voordeel? Buiten en binnen verandert er niets, en de investering is na 3 tot 5 jaar al terugverdiend. De werken zijn ook al na een of twee dagen achter de rug. Laat bekijken of de spouw niet alleen breed genoeg is, maar ook zuiver genoeg is om na te vullen.

Binnenisolatie

Alleen wanneer spouwmuurisolatie of buitenisolatie niet kan, is binnenisolatie een optie. Hoewel het bijna onmogelijk is perfect te isoleren, met het risico op condensatievorming. Een expert (architect of gecertificeerd aannemer) met de nodige ervaring kan uitsluitsel geven en zo nodig bepalen wat de meest geschikte werkwijze en het beste isolatiemateriaal is voor jouw situatie.

De isolatie van gevel of  het dak behoren tot twee van de zeven investeringen in energie-efficiëntie, waarvoor je vanaf 1 oktober 2022 de ‘Mijn Verbouwpremie’ kan aanvragen. Deze is ook cumuleerbaar met de EPC-labelpremie, die wordt uitgereikt wanneer je binnen de 5 jaar woning terugbrengt van een EPC-label E of F naar label C. (bron: VEKA)

Meer info: www.energiesparen.be

Deze artikels kunnen je ook interesseren