Lekker warm met vloerverwarming of radiatoren

Wil je in je woning het aspect verwarming van naderbij bekijken? Dan overweeg je niet alleen om te kiezen voor een condensatieketel of warmtepomp, maar ook of je voor vloerverwarming gaat, of het toch bij (opnieuw) radiatoren houdt.

Vloerverwarming is een populaire keuze, niet alleen bij nieuwbouw maar ook bij renovatie. Met vloerverwarming verwarm je op een lage temperatuur, te combineren met een condensatieketel of een warmtepomp.

Bij vloerverwarming lopen de leidingen onder de vloer, waar bovenop een chape en de vloer komt te liggen. Je ervaart een aangenaam warmtegevoel omdat de warmte zich verdeelt en er zo geen temperatuurschommelingen optreden. Vloerverwarming is alleen nadelig wanneer je een ruimte snel wil verwarmd hebben. Wil je vloerverwarming introduceren bij een renovatie? Dan weet je dat je de hele vloer moet opbreken.

Droge vloerverwarming

Bij renovatie zijn er twee mogelijkheden. Bij droge vloerverwarming – als hoofdverwarming – liggen buizen niet in de chape, maar in een isolatieplaat, met hier bovenop een dunnere dekvloer en tot slot de vloer zelf. De totale opbouwhoogte ligt tussen 13 à 18 cm, beduidend lager dan bij natte vloerverwarming bij een nieuwbouw.

Bij elektrische of infrarood vloerverwarming – als bijverwarming veelal in een badkamer – worden matten of folies bovenop je bestaande vloer geplaatst. De opbouwhoogte beperkt zich tot 2,5 cm.

Van radiatoren naar convectoren

Ook radiatoren blijven populair. De zware exemplaren van vroeger ruimden al lang plaats voor moderne designradiatoren. Radiatoren verwarmen snel en bieden een goed comfort. Radiatoren zijn als hoofdverwarming aan te sluiten met condensatieketel op gas, mazout of pellets, maar ze zijn zeker ook te koppelen aan een warmtepomp.

Tot slot zijn convectoren ook een optie om te verwarmen, vooral als je naar een compactere oplossing dan radiatoren zoekt. Een ander groot verschil met radiatoren is dat een convector werkt met warme lucht, terwijl een radiator werkt met stralingswarmte. De hedendaagse varianten werken met een lage waterinhoud (de zogenaamde ‘Low H2O’-convectoren) en zijn daarom ideaal voor goed geïsoleerde woningen in combinatie met condensatieketels op lage temperatuur. Ze nemen en geven snel warmte op en weer af. (kcw)

Deze artikels kunnen je ook interesseren