Koel je woning af met verwarming

Er staan ons vaker warme zomers te wachten, waardoor het in vele woningen een groter probleem wordt om deze koel te houden. Airco is niet altijd de juiste oplossing. Een verwarmingssysteem kan helpen.

Eerst en vooral heb je een warmte-opwekker nodig die ervoor kan zorgen dat er koel water door de buizen kan stromen. De geothermische warmtepomp die warmte uit de grond haalt via een verticale boring, kan ook koelen. In de zomer gebruikt de warmtepomp de koelte van de bodem om de woning te koelen. Tijdens het passief koelen, steekt de warmtepomp ook warmte terug in de bodem, zodat de warmtepomp in de winter efficiënter werkt.

Een lucht-warmtepomp daarentegen kan niet ‘passief’ koelen: als je met deze warmtepomp koelt, dan gebruikt een compressor elektriciteit. Dat is ‘actief’ koelen, zoals ook losstaande airco’s doen. Omdat je koeling nodig hebt op momenten met veel zon, combineer je koeling in dit geval het beste met de stroom van zonnepanelen.

Naast een warmtepomp heb je nood aan een afgiftesysteem om de woning te koelen. In tegenstelling tot airco heb je met volgende oplossingen geen last van luchtverplaatsing of geluid. Vloer- of wandverwarming doet de temperatuur in je woning met een paar graden dalen. Je moet wel rekening houden met een beperkt koelvermogen gezien de temperatuur niet onder de 18° C mag zakken. Anders treedt condens op de vloer op. Ben je niet van plan om je vloer te vernieuwen, dan is vloerverwarming geen optie.

Net hetzelfde geldt voor plafondkoeling, dat wel eerder in kantoorgebouwen wordt toegepast. Het principe is hetzelfde: het koude water stroomt door een gesloten buizensysteem, maar het heeft een optimaler koelvermogen gezien de koude naar beneden zakt. Plafondkoeling is alleen maar haalbaar als je van plan bent om ook je plafonds aan te pakken.

Eerder haalbaar voor alle renovaties zijn lage temperatuurradiatoren. Met behulp van een ventilator op een radiator of convector verspreid je de koeling in de ruimte. (kcw)

Deze artikels kunnen je ook interesseren