Waarop letten wanneer je ramen vervangt

Waarop letten wanneer je ramen vervangt

Om de energiedoelstellingen te bereiken, is het noodzakelijk dat er nog vele ramen vervangen worden. Mogelijk hoef je niet het volledige buitenschrijnwerk te vervangen en volstaat de vervanging van de beglazing.

Dubbele beglazing is verplicht sinds 2020, maar toch gaat de voorkeur naar het plaatsen van hoogrendementsbeglazing. Dubbele beglazing bestaat uit twee glasbladen met een luchtlaag. Het isoleert veel beter dan enkel glas, maar minder goed dan hoogrendementsglas dat met een coating de warmte binnenhoudt.

Hoogrendementsglas wordt gevuld met een edelgas (argon of krypton) dat voor een veel betere isolatiewaarde zorgt. Wie geen volledig geïsoleerde woning heeft, kan best hoogrendementsbeglazing kiezen.

Tot slot isoleert drievoudige beglazing met drie glasplaten thermisch nog beter. Dit type beglazing wordt toegepast in erg energiezuinige woningen.

Comfortbeglazing

Wanneer je dan toch de beglazing vervangt, kan je meteen de verschillende types bekijken. Beglazing komt tegemoet aan bepaalde comforteisen. Zo kan zonwerende beglazing je tijdens alle seizoenen van het zonlicht laten genieten, ideaal bij grote glaspartijen op het oosten, westen en zuiden gericht. Zo’n beglazing doet de kosten op koeling of zonwering beperken. Pas wel op voor oververhitting bij te grote glasoppervlakken.

Veiligheidsbeglazing zorgt ervoor dat bij breuk het glas niet in scherven naar beneden valt. Akoestische beglazing houdt dankzij het glas met verschillende diktes of dankzij de dempingsfolie de geluiden van de straat tegen.

Zelfreinigend glas is handig als je niet van rammen lappen houdt. Het zelfreinigend onzichtbaar laagje op de buitenkant van het glas houdt het glas langer proper.

Strafpunten bij enkel glas

Wie nog over een woning met enkel glas beschikt, loopt het risico tot hoogstens 15 strafpunten te krijgen, waardoor het ontbreken van dubbel glas vanaf dan op zich aanleiding kan geven tot het ongeschikt verklaren van de woning.

Heb je renovatieplannen? Bekijk via www.energiesparen.be/energiewinst hoeveel je bespaart per vierkante meter voor de vervanging van enkel glas of de eerste generatie dubbel glas.

(kcw)

Deze artikels kunnen je ook interesseren