Mijn Verbouwpremie vanaf 1 oktober in voege

Sinds 1 juli dit jaar zijn de renovatie- en isolatiepremies voor de middelste en de lage inkomens verhoogd. Aanvragen zijn vanaf 1 oktober 2022 onder de nieuwe ‘Verbouwpremie’ mogelijk.

De middenklasse kan vanaf 1 oktober tot 35 procent – met een plafond van 17.500 euro – van de renovatiekosten terugkrijgen. Voor de lage inkomens gaat het om maximaal 50 procent – met een plafond van 25.000 euro – van de renovatiekosten. De premies gelden voor dak-, zoldervloer- en buitenmuurisolatie, nieuwe ramen of dubbele beglazing.

Wie van gas wil afstappen, kan een hogere premie voor een warmtepomp krijgen. De premie voor een hybride warmtepomp stijgt van 1.500 naar 2.000 euro. De premie voor een gewone warmtepomp verhoogt van 2.250 naar 3.000 euro.

Opgelet: het huidige premieloket van Fluvius waar je premies voor onder meer isolatie en warmtepomp kan aanvragen, is nog een tijdje gesloten. Andere premies zoals de EPC-labelpremie, de premie voor zonnepanelen, voor een hybride warmtepomp of voor de sturing van elektrische warmte kunnen op dit moment nog steeds bij Fluvius worden aangevraagd.

Vanaf 1 oktober kan je via het digitale loket van Mijn VerbouwPremie de vernieuwde premie met verhoogde voorwaarden aanvragen. Zeker voor eigenaar-bewoners met een laag of gemiddeld inkomen, die momenteel in aanmerking komen voor de renovatiepremie, kan het een interessantere hogere premie opleveren. Je hoeft niet te wachten met de uitvoering van de werken.

Simulator

Via de simulator op Energiesparen.be kan je snel berekenen welke premie en welk premiebedrag je kan krijgen voor de verschillende categorieën van werken binnen Mijn VerbouwPremie.

Wie niet over voldoende financiële middelen beschikt, kan zijn renovatie laten prefinancieren. Sinds 1 juli is de renteloze energielening omgedoopt tot de ‘Mijn Verbouwlening’, goed voor een te ontlenen bedrag van 60.000 euro. Deze lening richt zich op de lagere en midden inkomenscategorieën.

(kcw – bron: Kabinet Zuhal Demir, www.energiesparen.be)

Deze artikels kunnen je ook interesseren