Totaalrenovatie: zo pak je dit het best aan

Heb je (interesse in) een woning die dringend gerenoveerd moet worden? Dan heb je je zeker al afgevraagd of je deze zware taak volledig in een keer zou doen, zodat je – niet veel later – in een ‘nieuwe’ woning kunt intrekken. Laat je in dit verhaal niet alleen leiden door de grote kost die je ook meteen maakt.

Bij een totaalrenovatie worden alle gebouwschillen en technieken op hetzelfde moment aangepakt. Beschik je over het nodige budget, dan hoef je de werken niet langer uit te stellen. Het grote voordeel van een totaalrenovatie is dat alle werken op elkaar worden afgestemd, en je meteen in een comfortabel, ‘nieuw’ huis woont. Het is ook best praktisch: je zit ook maar in één keer in het stof en hebt minder lang last van lawaai of andere ongemakken zoals een stelling tegen de gevel.

Laat je bijstaan

Het is geen overbodige luxe om een architect in te schakelen. Een globaal plan van aanpak is cruciaal. Voor grondige verbouwingen heb je een omgevingsvergunning (bouwvergunning) nodig. Laat je bijstaan door een expert over isolatie, ventilatie en energiebesparende investeringen. Idealiter ga je voor een ingrijpende energetische renovatie (IER): een renovatie waarbij de opwekker voor verwarming of koeling volledig vervangen wordt én minstens driekwart van de buitenschil wordt (na)geïsoleerd. Daarnaast plaats je ook een ventilatiesysteem.

Voor alle info en advies over alle mogelijke kosten, en zeker ook een renovatielening, kan je terecht bij een architect of bij de bank. Allemaal kosten die tegelijk moeten gebeuren, maar langs de andere kant je een renovatie in fases – die jaren kunnen aanslepen – besparen.

Net zoals bij nieuwbouw kan een sleutel-op-de-deuroplossing ervoor zorgen dat het vooropgestelde budget niet overschreden wordt. Tegelijk hoef je zelf niet op zoek allerhande aannemers die elkaar moeten opvolgen.

Nieuwe verbouwpremie

Het vereiste budget om te renoveren, zal afhangen van de energetische staat waarin de woning zich bevindt. De overheid komt tegemoet met de nieuwe Mijn Verbouwpremie, die de renovatiepremie en de meeste premies van Fluvius voor energiebesparende investeringen vervangt. Deze nieuwe premie is aan te vragen vanaf 1 oktober 2022. Ofwel kan je een EPC-labelpremie aanvragen als je de woning binnen de 5 jaar renoveert en naar een bepaald label brengt. Beide zijn niet cumuleerbaar.
(kcw – bron: Vlaanderen.be en Energiesparen.be)

Deze artikels kunnen je ook interesseren