Ramen vervangen: hoe begin je eraan?

Je ramen of beglazing vervangen, levert niet alleen een comfortverrijking op. Ook voor je portemonnee scheelt het heel wat aan energiekosten. Een bijkomende vraag die zich dan stelt, is of je dan ook het volledige schrijnwerk mee moet vervangen. 

Wanneer een profiel nog voldoende stevig, winddicht en in goede staat is, is er geen vervanging nodig. Oude aluminium profielen verwijder je het best. Pvc-profielen zijn meestal recenter en waarschijnlijk nog niet aan vervanging toe. Bij een barst of verkleuring in het schrijnwerk, laat je het best herstellen. In sommige gevallen kan het interessant zijn om de raamdichtingen mee te vervangen. Ze zorgen ervoor dat de ramen beter sluiten en minder tocht/geluid doorlaten.

Types beglazing

Wanneer je je beglazing vervangt, welk type kies je dan het best? Dubbele beglazing is intussen al twee jaar verplicht, maar toch doe je er nog beter aan om hoogrendementsbeglazing te plaatsen. Dit glas biedt een hogere isolatiewaarde. Drievoudige beglazing bestaat uit drie glasplaten en isoleert thermisch nog beter. Dit type beglazing wordt toegepast in erg energiezuinige woningen. 

Kijk zeker ook de verschillende types na. Beglazing komt tegemoet aan comforteisen zoals zonwering of geluid. Zo kan zonwerende beglazing bij grote glaspartijen die op het zuiden gericht zijn. Akoestische beglazing houdt straatlawaai tegen. Zelfreinigend glas houdt je glas langer proper.

Premies beglazing

Door ramen of beglazing te vervangen, verbeter je je woning en kan je de nieuwe Mijn Verbouwpremie (vanaf 1 oktober) of EPC-labelpremie aanvragen. Sommigen gemeenten en provincies geven ook premies voor de plaatsing van hoogrendementsglas.

Wie nog steeds over enkel glas beschikt, kan hiervoor strafpunten krijgen. Vanaf 2023 loopt dat aantal op tot hoogstens 15 punten, waardoor het ontbreken van dubbel glas vanaf dan op zich aanleiding kan geven tot het ongeschikt verklaren van de woning. 

(kcw – bron: VEKA) 

Deze artikels kunnen je ook interesseren