Verbouwplannen? Trap niet in deze valkuilen

Een verbouwing: je weet waar je aan begint, maar niet waar het eindigt, zo wil het cliché toch. Hoe voorkom je dat je verbouwing – of het nu om een totaalrenovatie of pakweg de verbouwing van een badkamer gaat – verkeerd loopt? Enkele tips om een renovatiefiasco te vermijden.

Wanneer je aan renoveren denkt, is de kans eerder groot dat je vooral denkt om de woning op vlak van inrichting aan te pakken, om in een frisse woning te wonen: een aangename badkamer, een ruim ingerichte keuken en een mooie leefruimte.

Toch renoveer je vandaag niet alleen met het oog op een herinrichting of opfrissing van je woning. Bij oudere panden moeten energetische renovatiewerken de voorrang krijgen: denk bijvoorbeeld aan de verplichte dakisolatie en het vervangen van ramen. Vanaf 1 januari 2023 geldt trouwens een renovatieverplichting voor nieuwe eigenaars van woningen en appartementen. Koop je dan een pand met label E of F, dan moet deze verplicht gerenoveerd worden naar minimaal een label D binnen de vijf jaar.

Prioriteiten

Wanneer je van plan bent om je woning uit te breiden of aan te pakken, doe dit dan weldoordacht en ook met het oog op een eventuele gezinsuitbreiding of zelfs al op je oude dag.

Stel daarom prioriteiten in de verbouwing. Lijst op wat eerst en dringend nodig is, stel uit wat nog niet hoeft. Begin zeker niet zonder slag of stoot aan een verbouwing, hoe klein of hoe groot de werken ook zijn.

Wil je het goed aanpakken, schakel dan een architect en aannemer in om advies te geven en een bouwplan op te stellen. Van bij de start moet je weten wat haalbaar is, wat je wil veranderen, wat technisch mogelijk is en welk budget je hebt. Alleen zo kan het bouwplan strikter verlopen en kan je ook op budget besparen.

Budget

Dan rest je nog de keuze tussen een totaalrenovatie waarbij je alle budget meteen op tafel gooit, of een gefaseerde renovatie, waarin je budget kan spreiden, maar waar het mogelijk meerdere jaren duurt voor het totaalplaatje klaar is.

Breng in dit budget ook meerdere kosten dan alleen de renovatie zelf in rekening: een eventuele lening, ereloon van de architect en voorbereidende werken zoals stabiliteit of veiligheid of onvoorziene zaken zoals de vernieuwing of vervanging van aansluitingen.

Je kan de kosten wel drukken met premies en het is ook mogelijk om een renteloos renovatiekrediet aan te gaan, wanneer je een woning met een slechte energieprestatie koopt en binnen de vijf jaar de energieprestatie daarvan aanzienlijk verbetert.

Vergelijk

Start je de zoektocht naar aannemers, kijk dan uit. Vraag altijd meer offertes bij verschillende aannemers aan. Zoek ze zeker niet te ver uit je eigen buurt. Controleer ook referenties of check de solvabiliteit van de aannemer op de kruispuntbank van ondernemingen.

Hetzelfde geldt voor materialen: vergelijk offertes en ga voor kwaliteit.

(kcw)

Deze artikels kunnen je ook interesseren